Ställningstagande från Skatteverket gällande likviditetsförstärkning på skattekontot

Skatteverket har nu gått ut med ett ställningstagande kopplat till Regeringens förslag om likviditetsförstärkning på skattekontot. I ställningstagandet framgår att Skatteverket inte kommer ansöka om företrädaransvar för de obetalda skatter och avgifter som omfattas av anståndet, detta oberoende av när anståndet sökts och beviljats.
 
Enligt gällande rätt föreligger ett skatterättsligt företrädaransvar då en juridisk person inte betalar sina skatter och avgifter. Innebörden av detta är att en företrädare för en juridisk person, tillsammans med den juridiska personen, blir skyldig att betala skatten och avgifter om dessa uppsåtligen eller av grov oaktsamhet inte betalats. Tidpunkten för betalningsskyldigheten är då skatten eller avgiften skulle ha betalats.
 
En juridisk person som blivit beviljad anstånd får en tillfällig betalningsbefrielse, detta påverkar dock inte skattefordringens bestånd. Det föreligger även ett hinder mot att ansöka om företrädaransvar under den tiden den juridiska personen har ett anstånd, i vissa fall medför ett anstånd ett hinder mot att ansöka om företrädaransvar även efter det att anståndet är hävt.
 
Skatteverket har nu dock i sitt ställningstagande utryckt att skatter och avgifter som omfattas av de tillfälliga anståndet, men som inte betalats vid anståndstidens slut, som huvudregel inte kommer att påverkas av reglerna om företrädaransvar. Detta oberoende av om anståndet ansökts och beviljats innan eller efter skattens ursprungliga förfallodag. En liten parantes är dock att det kan bli aktuellt att Skatteverket i enstaka och mycket särskilda fall ansöker om företrädaransvar mot en företrädare som agerat uppsåtligt och uppenbart utnyttjat möjligheterna att bli beviljad tillfälligt anstånd.

Om du har frågor om ovanstående - tveka inte på att vända dig till din kontaktperson hos MOORE eller kontakta ditt lokala MOORE-kontor.