Utökade krav på utländska företag

Utökade krav på utländska företag

Den 1 januari 2021 så infördes utökade krav på utländska företag med verksamhet i Sverige. Sedan lång tid tillbaka gäller att ett utländskt företag med ett s.k. fast driftställe i Sverige ska skatta för verksamheten i Sverige och av denna anledning lämna inkomstdeklaration på motsvarande sätt som för svenska företag. Från 1 januari 2021 har det härutöver införts en särskild uppgiftsskyldighet för utländska företag i vissa fall. Nu i mars 2022 har Skatteverket börjat agera i enlighet med den utökade uppgiftsskyldigheten och skickat ut inkomstdeklarationer till ett större antal utländska företag än tidigare med uppmaningen att deklarera eller att inkomma med särskilda uppgifter om verksamheten i Sverige.  

Den 1 januari 2021 infördes utökade krav på utländska företag med verksamhet i Sverige, men i vissa fall även på svenska företag som gör affärer med utländska företag. Den lagstiftning som infördes 1 januari 2021 bestod i huvudsak av tre delar.  

Den mest uppmärksammade delen av den nya lagstiftningen är att det har införts ett s.k. ekonomiskt arbetsgivarbegrepp i skattelagstiftningen. Innebörden av det ekonomiska arbetsgivarbegreppet är att anställda hos utländska företag i större utsträckning än tidigare blir skattskyldiga för arbete i Sverige och regelverket tar primärt sikte på uthyrning av arbetskraft. Som en följd måste det utländska företaget registrera sig som arbetsgivare i Sverige och med anledning av den utökade skattskyldigheten för sina anställda innehålla och rapportera skatt.   

En annan del av den nya lagstiftningen är en skyldighet för svenska företag att göra skatteavdrag vid betalning av ersättning för arbete i Sverige till ett utländskt företag som inte är godkänt för F-skatt. Detta t.ex. vid anlitandet av ett utländskt företag som underleverantör och som inte är godkänt för F-skatt. I detta fall måste det svenska företaget innehålla 30 % av fakturabeloppet och betala in till Skatteverket.  

Som en tredje del i lagstiftningen från 1 januari 2021 så har det införts en särskild uppgiftsskyldighet för utländska företag med verksamhet i Sverige. Den särskilda uppgiftsskyldigheten har som syfte att göra det möjligt för Skatteverket att bedöma om det utländska företaget har ett fast driftställe här och med andra ord ska betala bolagsskatt i Sverige. Företagen ska lämna de särskilda uppgifterna årligen, och uppgiftsskyldigheten gäller från och med 2022. Uppgifterna ska lämnas vid samma tidpunkt som gäller för inkomstdeklarationen. 

Den särskilda uppgiftsskyldigheten kan uppkomma i tre olika situationer: 
 

  • Om det utländska företaget är godkänt för F-skatt 

  • Om det utländska företaget är skyldigt att göra skatteavdrag vid betalning av ersättning för arbete i Sverige 

  • Om det utländska företaget är skyldigt att tillhandahålla utrustning så att elektronisk personalliggare kan föras på en byggarbetsplats.  

 
Den särskilda uppgiftsskyldigheten gäller inte utländska företag med fast driftställe i Sverige eftersom dessa företag redan är skyldiga att lämna en ordinarie inkomstdeklaration.  

Skatteverket har i år skickat ut inkomstdeklaration till fler utländska företag än tidigare år. Anledningen är de redovisade nya reglerna om att vissa utländska företag som saknar fast driftställe i Sverige ska lämna särskilda uppgifter. Skatteverket kan inte i varje enskilt fall avgöra om ett utländskt företag ska lämna inkomstdeklaration eller särskilda uppgifter, vilket är anledningen till att fler utländska företag än tidigare har mottagit en förtryckt inkomstdeklaration. Skatteverket kommer under mars månad att informera de berörda utländska företagen ytterligare.  
 

Kommentar 


 
De utökade kraven för utländska företag är ett ytterligare tydligt tecken på att lagstiftaren vill ha en utökad kontroll och kunskap om de företag som bedriver verksamhet i Sverige. Detta med det grundläggande syftet att värna den svenska skattebasen.    

De skattefrågor som aktualiseras för utländska företag med verksamhet i Sverige är många gånger komplicerade och kan t.ex. röra frågor om de anställdas beskattning, bolagsskatt och moms. En frågeställning som inte sällan aktualiseras för det utländska företaget är om verksamheten innebär att ett fast driftställe uppkommer med följd att företaget ska skatta i Sverige. En fråga som många gånger kräver en mer noggrann utredning.  


Om du bland dina kunder har utländska företag som kan omfattas av de utökade kraven eller om du har svenska företag som betalar utländska företag för arbete i Sverige är det viktigt att vara observant på vad de nya reglerna innebär. Kontakta gärna någon av skattejuristerna på MOORE för ytterligare vägledning.
 

Johan Larsson, Skattejurist/ Auktoriserad skatterådgivare, MOORE KLN 
johan.larsson@mooresweden.se
+46 (0)734 19 39 44


Nicklas Gretzer, Skattekonsult, MOORE KLN 
nicklas.gretzer@mooresweden.se
+46 (0)31 739 13 00