Förtydligande av permittering i fåmansbolag

Vi har i dagarna stött på många frågor kring permittering i fåmansbolag. Det har den senaste veckan kommit många olika tolkningar på detta område. Den myndighet som är utsedd att sköta utbetalningar av korttidspermitteringsersättningen är Tillväxtverket. I denna artikel kommenterar och förtydligar vi Tillväxtverkets uttalanden. 
 
Kan en ägare till ett AB permitteras om han uppfyller de övriga kraven?
Arbetstagare som tillhör arbetsgivarens familj är inte stödberättigade enligt 11 § lagen (2013:948) om stöd vid korttidsarbete.

Tillväxtverket gör tolkningen att de arbetsgivare som kan anses ha en familj är enskilda näringsidkare eftersom endast dessa är fysiska personer. Tolkningen innebär att även anställda ägare och anställda som tillhör dennes familj kan omfattas, med undantag för företagsformen enskild firma (eventuellt andra anställda i den enskilda firman kan dock fortfarande omfattas). En förutsättning är förstås att övriga kriterier för stöd är uppfyllda.
 
Du kan alltså även få stöd om du är ägare och enda anställd i någon annan företagsform än enskild firma, enligt den nu rådande tolkningen.
 
Kan företag som gör eller har gjort vinstutdelningar bli aktuella för stödet?
Enligt Tillväxtverket själva: "Tillväxtverket är av uppfattningen att det är olämpligt att företag gör stora aktieutdelningar och samtidigt tar del av det statliga stödet för korttidsarbete. Ser vi att ett företag som fått stödet agerar på ett sätt som visar att det inte befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge har vi möjlighet att reglera stödet vid avstämningen som sker efter att stödet beviljats."
 
Ovan innebär således att om utdelning görs under 2020 kan det innebära att kortidspermitteringsstöd kommer att återkrävas.

Om du har frågor om ovanstående - tveka inte på att vända dig till din kontaktperson hos MOORE eller kontakta ditt lokala MOORE-kontor.