Regeringens beslut gällande korttidspermittering

På grund av det rådande virusutbrottet har regeringen beslutat om en ytterligare ändringsbudget för 2020, där bland annat ett nytt system för korttidspermittering ingår.

Korttidspermittering innebär kort att staten går in och subventionerar stora delar av de anställdas lön i samband med att man permitterar personal, detta för att de anställda inte skall behöva gå ner i lön i samma utsträckning som permitteringen. Arbetstagaren kan i och med detta gå ned i arbetstid vilket minskar arbetsgivarens lönekostnader med upp till hälften. Detta i och med att staten går in och subventionerar kan arbetstagaren då ändå få ut över 90 procent av sin lön.

Från och med den 7 april kommer arbetsgivare ha möjlighet att hos Tillväxtverket ansöka om stödet som även gäller retroaktivt från och med den 16 mars 2020, mer information om hur finns på Tillväxtverkets hemsida.

De krav som ställs för att kunna bli beviljad stödet är följande;
 
  • Företaget måste kunna visa att de drabbats av ekonomiska svårigheter som inte rimligen kunnat förutses eller undvikas.
  • Företaget måste ha stöd för korttidspermittering i centrala och/eller lokala kollektivavtal. Om det inte finns kollektivavtal ska det finnas ett skriftligt avtal med minst 70 procent av arbetstagarna inom en driftenhet. Nedgången i arbetstid ska ske med lika mycket för samtliga arbetstagare som deltar.
  • Arbetsgivaren måste ha använt sig av andra tillgängliga åtgärder för att minska arbetskraftskostnaderna, såsom uppsägning av ej verksamhetskritisk personal som inte är tillsvidareanställd
  • Företag som vid tidpunkten för ansökan är föremål för företagsrekonstruktion eller är på obestånd kan inte få stödet.
Ytterligare krav som ställs är att stödet endast får lämnas för arbetstagare. Ersättningen som kan erhållas för arbetstagare kommer att täcka löner upp till 44 000 kronor i månaden. En månadslön som överstiger beloppet kommer att beräknas på 44 000 kronor.

Kostnaderna mellan arbetstagare, arbetsgivare och staten kommer att fördelas enligt tabellen nedan.
 
Nivå Arbetstids-minskning Löne-
minskning
Arbetsgivare Stat Arbetsgivarens
minskande
arbetskraftskostnader
1 20 4 % 1 % 15 % – 19 %
2 40 6 % 4 % 30 % – 36 %
3 60 7,5 % 7,5 % 45 % – 53 %
 
 
Regeringen har lämnat sitt förlag kring detta till riksdagen under torsdagen. Det är troligt att detta förslag kommer att röstas igenom i riksdagen snart.

Behöver ditt bolag stöd med att hitta en lösning kring kortidspermittering eller behöver diskutera andra möjliga åtgärder så kontakta ditt MOORE kontor så hjälper vi dig.