Regeringens förslag till likviditetsförstärkning via skattekontot

För att fortsätta på temat coronaviruset har regeringen lämnat ytterligare budgetåtgärder, detta förslag behandlar företagens möjlighet till anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt (som redovisas månadsvis och kvartalsvis).

Bolagens egna preliminärskatter omfattas alltså inte av anståndet. För att göra något åt dessa preliminärskatter måste man lämna in en ny preliminärdeklaration för bolaget. Glöm inte heller att uppdatera uppgifterna till FORA om man gör förändringar i personalstyrkan under året.

Skatteverket är beslutande myndighet i anståndsärenden och är de som kommer göra bedömningen av vem som blir beviljad anstånd, hur mycket och under hur lång tid. Det är först från den 30 mars som Skatteverket kan fatta beslut om tillfälligt anstånd med betalning. Då kommer du att kunna ansöka direkt i "Mina sidor" på Skatteverkets hemsida. Du kan även ansöka efter blankett 4839, men du får beslutet snabbare om du väntar till den 30 mars och ansöker direkt i "Mina sidor".

Förslaget innebär att Skatteverket kan bevilja företag anstånd med skatteinbetalning för redovisningsperioder från januari 2020 till september 2020. Anståndet får som högst beviljas för tre redovisningsperioder och för en anståndstid på längst ett år. För mervärdesskatt som redovisas kvartalsvis kommer anstånd endast kunna bli beviljat för en redovisningsperiod.

De som blir beviljade anstånd har i och med förslaget möjlighet att skjuta upp skatteinbetalningen för arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt, förfallodagen för inbetalningen blir då istället den betalningsdag som infaller närmst efter att anståndstiden löpt ut, detta enligt Skatteförfarandelagen (SFL).

För beviljade anstånd kommer en anståndsavgift på 0,3 % procent av anståndsbeloppet tas ut per påbörjad kalendermånad, med start månaden efter att anståndet blev beviljat fram till och med den månaden anståndet förfallet till betalning. Utöver anståndsavgiften kommer Skatteverkets allmänna baskostnadsränta att beräknas dagligen på anståndsbeloppet från och med dagen efter att det blev beviljat. Kostnadsräntan ligger i dagsläget på 1,25 % årligen.

Denna anståndsavgift om 0,3 % per påbörjad månad och baskostnadsräntan motsvarar en normal (avdragsgill) ränta om ca 6,6 % på helåret för att låna pengarna av staten.

Förslaget ska bidra till att hjälpa företag som har tillfälliga likviditetsproblem på grund av det rådande virusutbrottet. Enligt Skatteverket kommer därför att ställas krav på att företaget kan bevisa att betalningsproblemen endast är tillfälliga och kan betalas då anståndstiden löpt ut, en samlad bedömning kommer att göras i varje enskilt fall. Ett exempel enligt förslaget på företag som inte kommer kunna beviljas anstånd är de med betydande skatteskulder.

Behöver ditt bolag hjälp med anståndsansökan eller om du har ytterligare frågor kring anståndet så kontakta ditt MOORE-kontor så hjälper vi dig.