Statlig lånegaranti

Regeringen presenterade den 25 mars 2020 ett förslag gällande lånegaranti till i första hand små och medelstora företag. Förslaget ska underlätta för företagen att finansiera sig och innebär en lånegaranti för de företag som påverkats negativt av coronautbrottet.

Förslaget betyder att det ställs ut en garanti till bankerna som i sin tur ger ut garanterade lån till företagen. Staten kommer att säkerställa 70 procent av nya lån till företag som drabbats av ekonomiska svårigheter på grund av coronaviruset. I praktiken innebär detta att bankerna blir ersatta upp till 70 procent av den förlust som uppkommer på det lån som garantin avser.

Regeringen förslog en begränsning på 75 miljoner kronor per låntagare och att det ska riktar sig främst till små och medelstora företag, någon formell företagsstorlek för att kunna delta i programmet finns dock inte.

Det krav som ställs för att kunna delta i programmet är att företaget ska ha påverkats negativt ekonomiskt till följd av det nya coronaviruset. Det förväntas heller inte att de garanterade lånen används till annat än vad som kan jämställas med ett normalt löneuttag, exempelvis ska lånen inte användas till bonusar och rörliga ersättning till ledande befattningshavare m.m.

Företagen ansöker om lån hos de banker som valt att delta i programmet. En sedvanlig kreditprövning kommer att göras i samband med ansökan.

Bankerna kommer att till Riksgäldskontoret betala en riskbaserad garantiavgift som baseras på låntagarens aktuella riskklass. Riskklassen fastställs av bankerna och sker enligt deras processer för kreditprövning.

Vad gäller ränta betalas detta som vanligt av låntagaren till banken. Räntan bestäms av banken med hänsyn till den kreditriskbedömning de gjort av det enskilda företaget, i beräkningen ska även den del av lånet som staten garanterar beaktas.
Under de 12 första månaderna har låntagaren rätt till uppskov med räntan.

Om ni behöver hjälp med att ta del av något av regeringens stödpaket så ta kontakt med din kontaktperson hos MOORE eller kontakta ditt lokala MOORE-kontor.