Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter

Regeringen kom på kvällen den 25 mars med ett förslag om att tillfälligt sänka de sociala avgifterna för ersättningar utbetalda perioden 1 mars till och med 30 juni 2020. Regeringen har inte släppt några detaljer kring hur nedsättningen praktiskt skall redovisas eller rapporteras.

Arbetsgivare kommer enligt förslaget för månaderna mars, april, maj och juni endast behöva betala ålderspensionsavgiften på sina anställdas löner. Ålderspensionsavgift är 10,21 % för 2020.

Begränsningar

Nedsättningen gäller bara för arbetsgivaravgifter på löner upp till 25 000 kr.

  • På överskjutande del (över 25 000 kr) skall arbetsgivaravgift om 31,42 % fortsatt betalas.

Arbetsgivaren kan maximalt få nedsatta arbetsgivaravgifter för 30 personer.
  • Om man har fler anställda än 30 får man endast nedsatt för 30 personer som vi förstår förslaget i nuläget.


Förslaget skall träda i kraft den 6 april och arbetsgivare kommer alltså får en minskad kostnad med 5 300 kr per anställd upp till 30 anställda. Detta kan innebära en kostnadsminskning och likviditetsökning för arbetsgivare med upp till 159 000 kr per månad. Den första inbetalningen som kommer påverkas om förslaget går igenom är den som sker den 14 april, som avser betalda ersättningar i mars.

För enskilda näringsidkare innebär förslaget att endast avgift för ålderspensionsavgiften, två tredjedelar av de övriga egenavgifterna och den allmänna löneavgiften ska betalas under 2020. Detta skall enligt regeringen motsvarande nedsättning.

Enligt den information som finns nu skall pengarna inte betalas igen senare utan detta är ett direkt stöd. Det får anses som mycket troligt att förslaget kommer gå igenom i Riksdagen.
 
Om ni behöver hjälp med att ta del av något av regeringens stödpaket så ta kontakt med din kontaktperson hos MOORE eller kontakta ditt lokala MOORE-kontor.