Utökade periodiseringsfonder

Den 25 mars 2020 lämnade regeringen ett förslag om att reglerna kring periodiseringsfonder tillfälligt ska ändras. Detta för att sänka skatten för de egenföretagare som drabbats hårt av det rådande coronautbrottet. Förslaget kommer endast att beröra enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i svenska handelsbolag.

Förslaget innebär att den skattepliktiga vinsten för 2019 får sättas av med 100 procent till periodiseringsfond, upp till ett belopp på 1 miljon kronor. I dagsläget ser reglerna ut som så att 30 procent av den skattepliktiga vinsten kan avsättas till periodiseringsfond. För många kommer detta att innebära att den skattepliktiga vinsten kan sättas ner till noll kronor och därmed få tillbaka den preliminärskatt som betalas under inkomståret 2019. De som har en skattemässig vinst som överstiger 1 miljon kronor har istället möjlighet att minska resultat för inkomståret 2019 med 1 miljon kronor genom avsättning till periodiseringsfond.
Vad gäller återföring av vinsten är det de nuvarande reglerna som fortfarande gäller, med andra ord återföring senast efter sex år.

Det enklaste sättet att återfå preliminärskatten som redan är inbetald på skattekontot är att begära en omprövning av den preliminära inkomstdeklarationen. Omprövningen är möjlig att göra fram till och med den 30 juni 2020.

Att göra avdrag i den ordinarie inkomstdeklaration finns också som en möjlighet, man får då skatten tillbaka efter att slutskattebeskedet skickats ut och återbetalningen sker i form av skatteåterbäring. De som redan har lämnat inkomstdeklarationen för inkomståret 2019 men vill använda sig av regeringens förslag till skattelättnad, får lämna in en ny deklaration.

Regeringen föreslog att förslagen ska träda i kraft under april 2020 och att det ska tillämpas retroaktivt för inkomståret 2019.

Om ni behöver hjälp med att ta del av något av regeringens stödpaket så ta kontakt med din kontaktperson hos MOORE eller kontakta ditt lokala MOORE-kontor.