Uppdatering gällande regeringens krispaket

Regeringen har den 14 april lämnat nya förslag i vissa punkter kring de gällande reglerna om korttidspermittering och likviditetsförstärkning via skattekontot.
 
Korttidspermittering – förstärkt system.
I det ändrade förslaget har regeringen valt att förstärka systemet för korttidspermittering ytterligare. Förslaget innebär ytterligare en nivå för korttidspermittering där arbetstiden kan minskas med upp till 80 procent.
Nedan är den uppdaterade tabellen av kostnaderna mellan arbetstagare, arbetsgivare och staten, där nivå 4 är regeringens förslag från den 14 april.
 
Nivå Arbetstids-minskning Löne-
minskning
Arbetsgivare Stat Arbetsgivarens
minskande
arbetskraftskostnader
1 20 4 % 1 % 15 % – 19 %
2 40 6 % 4 % 30 % – 36 %
3 60 7,5 % 7,5 % 45 % – 53 %
4 80 12 % 8 % 60 % – 72 %
 
Förslaget antas träda i kraft den 1 juni och kan användas under månaderna maj, juni och juli 2020.
I övrigt har inga förändringar föreslagits kring reglerna om korttidspermittering.
 
Likviditetsförstärkning via skattekontot – sänkt ränta.
Regeringen har beslutat att lämna ett förslag om att sänka räntan för anstånd för skatteinbetalning. Enligt de nu gällande reglerna gäller en anståndsavgift på 0,3 % procent av anståndsbeloppet som tas ut per påbörjad kalendermånad, med start månaden efter att anståndet blev beviljat fram till och med den månaden anståndet förfallet till betalning. Utöver anståndsavgiften kommer Skatteverkets allmänna baskostnadsränta att beräknas dagligen på anståndsbeloppet från och med dagen efter att det blev beviljat. Kostnadsräntan ligger i dagsläget på 1,25 % årligen.

Regeringen har nu lämnat förslag på att sänka räntan vilket kommer innebära att under de sex första månaderna av anståndet kommer endast en ränta på 1,25 % tas ut. Efter dessa sex månader tillkommer en anståndsavgift på 0,2 % per månad. Detta innebära en halvering av den nu gällande räntenivån, och motsvarar en avdragsgill ränta på 3,1 % per år.

I övrigt har inga förändringar föreslagits kring reglerna om likviditetsförstärkning vi skattekontot.

Vår bedömning är att båda förslagen kommer gå igenom i Riksdagen.

Om ni behöver hjälp med att ta del av något av regeringens stödpaket så ta kontakt med din kontaktperson hos MOORE eller kontakta ditt lokala MOORE-kontor.