Ytterligare förstärkta och förlängda stödpaket till företag under 2021

Förstärkt korttidspermittering
Den förstärkta korttidspermitteringen innebär att företag ska kunna minska arbetstiden för sina anställda med upp till 80 procent under perioden januari – mars 2021.

Utöver att de tidigare kriterierna måste vara uppfyllda, gällande bland annat tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter, krävs för den förstärkta korttidspermitteringen på 80 procent att företaget har ett behov av att minska arbetstiden med just 80 procent.

Vid en korttidspermittering på 80 procent kommer staten att så för 75 procent av kostnaden för arbetsminskningen. Vad gäller arbetsgivaren kommer dennes lönekostnader att minskas med 72 procent samt att den anställde kommer samtidigt att behålla 88 procent av sin ordinarie lön.
De förstärkta reglerna om korttidspermittering trädde i kraft den 15 februari 2021, dock tillämpas förstärkningen på en arbetsminskning med 80 procent redan från den 1 januari 2021, och kommer att gälla fram till och med den 31 mars 2021.

En korttidspermittering på 60, 40 eller 20 procent kommer dock fortsatt att kunna utnyttjas under perioden 1 april 2021 – 30 juni 2021. För denna period kommer dock staten endast stå för 50 procent av kostnaden för arbetsminskningen, jämfört med tidigare 75 procent.

Ytterligare möjlighet till anstånd med skatteinbetalningar
Den 5 februari 2021 trädde en förlängd och förstärkt anståndsmöjlighet i kraft, reglerna gäller som tidigare anstånd för företag med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön samt moms.

Enligt de nya reglerna kan företag nu söka anstånd för redovisningsperioder som infaller i oktober, november och december 2020.  Företagen har dessutom möjlighet att skjuta upp skatteinbetalningar för sex månader istället för tidigare tre månader.

Den totala anståndstiden förlängs till två år, detta betyder att företag med andra ord har möjlighet att ansöka om en förlängning med anståndstiden med ett år. Anståndet går som tidigare att ansöka om retroaktivt, vilket innebär att redan inbetald skatt under 2020 kommer kunna återbetalas. Som tidigare gäller att det utgår en kostnadsränta samt en anståndsavgift på anståndsbeloppet.

Det finns redan nu möjlighet att ansöka om anstånd enligt de nya reglerna.

Förstärkt omställningsstöd för små företag
Genom ett förstärkt omställningsstöd kommer företag som, under perioderna november-december samt januari-februari, tappat en stor den av sin omsättning kunna få upp till 90 procent av sina fasta kostnader ersatta. Stödet kommer kunna utnyttjas av mindre företag som varken har en balansomslutning eller omsättning som överstiger ca 100 miljoner kronor per år och färre än 50 anställda.

Stödet är uppdelar i tre tidsperioder fördelat på augusti-oktober 2020, november-december 2020 samt januari-februari 2021. Det har ytterligare lämnats ett förslag om att omställningsstödet ska förlängas med månaderna mars och april, som var för sig kommer att utgöra varsin stödperiod.

Nedan utgör en uppställning av omställningsstödet för de tre olika tidsperioderna för små respektive större företag:

Perioden augusti – oktober
Små företag – krävs ett omsättningstapp på minst 40 %, ett stöd om 75 % lämnas av det faktiska omsättningstappet.
Stora företag - krävs ett omsättningstapp på minst 40 %, ett stöd om 70 % lämnas av det faktiska omsättningstappet.

Perioden november – december
Små företag – krävs ett omsättningstapp på minst 30 %, ett stöd om 90 % lämnas av det faktiska omsättningstappet.
Stora företag - krävs ett omsättningstapp på minst 30 %, ett stöd om 70 % lämnas av det faktiska omsättningstappet.

Perioden januari – februari
Små företag - krävs ett omsättningstapp på minst 30 %, ett stöd om 90 % lämnas av det faktiska omsättningstappet.
Stora företag - krävs ett omsättningstapp på minst 30 %, ett stöd om 70 % lämnas av det faktiska omsättningstappet.

De nya reglerna gällande omställningsstödet träder ikraft den 25 februari och företag kommer ha möjlig att ansöka om stödet mellan den 25 februari till den 30 april 2021.

Nyhet! Nedstängningsstöd
Det nya stöder riktar sig till företag som, till följd av beslut om nedstängning som meddelats med stöd av den nya pandemilagen, inte har möjlighet att fortsatt bedriva sin verksamhet samt har ett omsättningstapp på minst 30 procent. För att bli beviljad stödet krävs fortsatt att nedstängningen är orsaken till nedgången i omsättningen.

Det nya nedstängningsstödet innebär att företag som under nedstängning tappat all sin omsättning under en period ska kunna få sina fasta kostnader ersätta med 100 procent, där maxtaket ligger på 75 miljoner kronor per företag och månad.

På liknande sätt som omställningsstödet är storleken på omsättningstappet avgörande för hur stort nedstängningsstöd företagen är berättigade. Ett omsättningstapp på mindre än 100 procent av omsättningen resulterar med andra ord i att man inte är berättigad ersättning på 100 procent av sina fasta kostnader.

Om ett företag ansöker om nedstängningsstöd för en period som de redan fått omsättningsstöd för, kommer nedstängningsstödet minskas med motsvarande del.
 
Då det för ersättning krävs att nedstängning skett till följd av beslut med stöd av pandemilagen, kommer det nya stödet att gälla under den tid som pandemilagen är i kraft.