Skattenyheter från och med årsskiftet 2020/2021

Rutavdraget utvidgas och taket höjs
Från och med 2021 utökas taket för rutavdrag från 50.000 kronor till 75.000 kronor per person och år. Samtidigt som taket höjs utvidgas rutavdraget med nya tjänster, så som transport av bohag och montering av möbler. 

Skattereduktion för fysiska personer med förvärvsinkomster
För fysiska personer som har en beskattningsbar förvärvsinkomst på minst 40.000 kronor, införs en skattereduktion med en fast summa om 1.500 kronor per person och år.

Förändrade skatteregler vid tillfälligt arbete i Sverige
Den nya regeln innebär att personer som tillfälligt arbetar i Sverige på uppdrag av en utländsk arbetsgivare, inte skall omfattas av 183-dagarsregeln i lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta. 

Bestämmelserna om nedsättning av arbetsgivaravgifterna för den först anställda blir permanenta 
Möjligheten till nedsättning av arbetsgivaravgifter för enmansföretag som anställt en första person före utgången av 2020, fortsätter under 2021. 

Skattereduktion för privatpersoner vid installation av grön teknik
Från och med 2021 får köparen ett direkt skatteavdrag på fakturan vid installation av grön teknik, och ersätter därmed de tidigare stöden. Skattereduktionen ges för debiterade kostnader för arbete och material med 15 procent för installation av solceller, och med 50 procent för installation av laddningspunkter till elfordon samt lagring av egenproducerad energi. 

Utvidgad tidsgräns för expertskatt
Skattelättnader för forskare, experter och andra nyckelpersoner har utvidgats från de tre första åren till högst fem år räknat från dagen då första vistelsen i Sverige ägde rum.

Mer information finnes på Skatteverkets hemsida.