Utdelningar och koncernbidrag vid permitteringar

Det har kommit några uppdateringar kring permitteringsreglerna och värdeöverföringar. Tillväxtverket meddelade i ett nytt pressmeddelande i förra veckan hur man ser på vissa frågor som har ställts till myndigheten.

Värdeöverföringar från bolag med permitterad personal
Tillväxtverket har, enligt våra uppfattningar, formulerat en princip för att bedöma värdeöverföringar.

En arbetsgivare kan enligt Tillväxtverket inte anses ha sådana allvarliga ekonomiska svårigheter att dom skulle vara berättigat till stöd om dom själva anser sig ha en tillräcklig likviditet och ställning i övrigt för att besluta om en utbetalning av något slag (som i praktiken innebär att förmögenhetsmassan i bolaget minskar, oavsett om det rör sig om utbetalning till aktieägare eller annan).
Vid utdelningar eller andra värdeöverföringar presumeras det att det att inga allvarliga ekonomiska svårigheter föreligger. Under stödperioden, eller i nära samband med den, är det således upp till bolaget ifråga att visa att förutsättningar för stöd föreligger.
 
Tidiga utdelningar
Tillväxtverket meddelar att man nu är av åsikten att värdeöverföringar som skett innan den 16 mars 2020 inte ska föranleda att stöd nekas.
 
Utdelningar senare under räkenskapsåret
Utdelningar som sker senare under räkenskapsåret kan vara föremål för nekat stöd. Detta om de sker i ”nära anslutning” till den perioden som man fått permitteringsstöd för. Vad detta i praktiken innebär är fortsatt något otydligt. Diskutera med din kontaktperson på MOORE om ni funderar på att göra utdelningar under året och har tagit permitteringsstöd.
 
Fåmansbolag
Tillväxtverket har fått många frågor kring om dom gör undantag för fåmansbolag som gör utdelning med t.ex. en schablon till delägaren. Lagtexten ger, enligt Tillväxtverket, ingen möjlighet att göra undantag för fåmansbolagen, så samma regler gäller för dem när det gäller utdelningar och koncernbidrag.
 
Koncernbidrag
Koncernbidrag skall enligt Tillväxtverket bedömas på samma sätt som utdelningar. Bedömningen ska göras för varje enskild arbetsgivare som sökt permitteringsstöd, vilket innebär att även bolag som ingår i en koncernstruktur bedöms var för sig i fallet med koncernbidrag.

Semester vid permittering
Tidigare har Tillväxtverket sagt att intjänad och betald semester ska räknas som närvaro och därmed ingå i beräkningen av preliminärt stöd.
Nu har Tillväxtverket ändrat sig och menar istället att semester ska ses som frånvaro och därmed inte inkluderas i beräkningen av stöd. Tillväxtverket informerar på sin hemsida att man avser återkomma med ytterligare information om hur detta kommer att påverka de bolag som redan sökt och beviljats stöd för en semesterperiod.
 
Behöver ditt bolag hjälp med permitteringsfrågor eller om du har ytterligare frågor kring detta så kontakta ditt MOORE-kontor så hjälper vi dig.