Förlängning av omställningsstödet

Regeringen har den 4 september lämnat förslag på att omställningsstödet ska förlängas till månaderna maj, juni och juli, då coronapandemin har haft en fortsatt skadeverkning på företag.

Ändamålet med stödet är att underlätta för företag att ställa om och anpassa sin verksamhet samt att göra det möjligt för företagen att överbygga den pågående krisen som råder till följd av pandemin. Omställningsstödet träde i kraft i juni 2020.

Förslaget om att förlänga omsättningsstödet tre månader har uppkommit till följd av att det efter utredning klarlagts att krisens skadeverkningar under mars och april även har påverkat företag kraftigt under maj månad. De företag med säsongsverksamhet under sommaren har drabbats mycket hårt under framförallt juni och juli. Många företag har även påverkats kraftigt av beslutet om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställning med fler än 50 personer.

Enligt förslaget föreslås maj utgöra en individuell stödperiod och juni och juli föreslås tillsammans utgöra en annan individuell stödperiod.

De krav som ställs för att bli beviljad stöd för maj 2020 är att företaget har haft ett omsättningstapp på mer än 40 procent jämfört med maj 2019. För att bli beviljad stöd för juni och juli 2020 krävs mer än 50 procent i omsättningstapp i jämförelse med juni och juli 2019.

Beräkningen av omställningsstödets storlek sker på samma sätt som tidigare, med 75 procent av de procentuella omsättningstappet. De 75 procenten beräknas på företagets fasta kostnader för maj-juli 2020. Ett stödberättigat företag kan ges högst 75 miljoner kronor i stöd för maj månad respektive högst 150 miljoner kronor för juni och juli.

Det har även förslagits att ansökan om omsättningsstöd ska göras till Skatteverket senast den 15 december.
Regeringen har föreslagit att ändringarna ska träda i kraft den 15 oktober och vi på MOORE kommer att följa utvecklingen av förslaget. 

Om du har frågor gällande omställningsstödet - tveka inte på att vända dig till din kontaktperson hos MOORE eller kontakta ditt lokala MOORE-kontor.