Mars 2020

Förtydligande av permittering i fåmansbolag

Vi har i dagarna stött på många frågor kring permittering i fåmansbolag. Det har den senaste veckan kommit många olika tolkningar på detta område. Den myndighet som är utsedd att sköta utbetalningar av korttidspermitteringsersättningen är Tillväxtverket. I denna artikel kommenterar och förtydligar vi Tillväxtverkets uttalanden. 

Statlig lånegaranti

Regeringen presenterade den 25 mars 2020 ett förslag gällande lånegaranti till i första hand små och medelstora företag. Förslaget ska underlätta för företagen att finansiera sig och innebär en lånegaranti för de företag som påverkats negativt av coronautbrottet.

Utökade periodiseringsfonder

Den 25 mars 2020 lämnade regeringen ett förslag om att reglerna kring periodiseringsfonder tillfälligt ska ändras. Detta för att sänka skatten för de egenföretagare som drabbats hårt av det rådande coronautbrottet. Förslaget kommer endast att beröra enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i svenska handelsbolag.

Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter

Regeringen kom på kvällen den 25 mars med ett förslag om att tillfälligt sänka de sociala avgifterna för ersättningar utbetalda perioden 1 mars till och med 30 juni 2020. Regeringen har inte släppt några detaljer kring hur nedsättningen praktiskt skall redovisas eller rapporteras.

Sammanfattning av regeringens krispaket den 25 mars

Regeringen kom i går kväll med ytterligare stödåtgärder, främst riktade till små och medelstora företag. Då det ännu inte har presenterats några färdiga lagförslag är inte alla detaljer klara, denna information är alltså vad man kan få ut av regeringens pressreleaser och kan komma att behöva uppdateras. Läs mer här.   

Regeringens förslag till likviditetsförstärkning via skattekontot

Regeringen har lämnat ytterligare budgetåtgärder. Detta förslag behandlar företagens möjlighet till anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt (som redovisas månadsvis och kvartalsvis).

Regeringens beslut gällande korttidspermittering

På grund av rådande CONVID-19 har regeringen presenterat ytterligare en ändringsbudget för 2020, där bland annat ett nytt system för korttidspermittering ingår.

Skatteverkets vägledning om plastpåseskatten

1 mars infördes skatt på plastkassar. I maj börjar ytterligare bestämmelser i lagen att gälla. Med anledning av detta har Skatteverket publicerat en vägledning på sin webb.